Egoul patologic

ASTRODEVA

Într-un sens mai larg al cuvântului, egoul în sine este patologic, indiferent de forma pe care o îmbracă. Dacă privim rădăcina greacă străveche a cuvântului patologic, descoperim cât de nimerit este termenul pentru a fi asociat cu egoul. Deşi cuvântul este în mod normal folosit pentru a reda o stare de boală, el derivă de la cuvântul pathos, care înseamnă suferinţă.

EGO

Desigur, exact aceasta descoperise Buddha în urmă cu 2 600de ani: suferinţa este o caracteristică a condiţiei umane. Însă când o persoană se află în stăpânirea egoului, ea nu recunoaşte suferinţa ca suferinţă, ci o consideră singurul răspuns adecvat în orice situaţie dată. În orbirea sa, egoul este incapabil să vadă suferinţa pe care şi-o produce sieşi şi altora. Nefericirea este o boală mental-emoţională creată de ego, care a ajuns la proporţii epidemice. Ea reprezintă echivalentul interior al poluării mediului pe planeta noastră.

Stările negative precum furia, neliniştea, ura, resentimentele, nemulţumirea, invidia, gelozia şi aşa mai departe nu sunt…

View original post 507 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s